Naša priča

Godine 2007, Aleksandar Zeremski kupuje prvih 10 hektara na Belom Brdu, odmah iznad Čerevića. Malo mesto u Sremu prigrlilo je rođenog Novosađanina i pomoglo mu da ostvari san. Par godina pre toga, rodila se ideja o sopstvenom uzgoju vinove loze i proizvodnji vina. Ideja je potom razrađena do detalja, idealno mesto je pronađeno i 2008 godine pojavili su se prvi zasadi vinove loze. Svih 9 sorti su internacionalne, 3 bele i 6 crvenih sorti vina: Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Marselan i Petit Verdot. Pokazalo se, da je spoj teroara i odabira sortimenta zasada idealan. Odlična ekspozicija, broj sunčanih sati, blizina Dunava i neprekidno strujanje vazduha, omogućili su savršene uslove za gajenje vinove loze. Bajka je mogla da počne, ali ne bajka koja uspavljuje, već naprotiv, ona koja budi i tera na hrabre i krupne korake.

Aleksandar je znao da proizvodnja kvalitetnog vina počinje u vinogradu, ali se tu ne završava. Uložio je prilično napora da i proizvodni proces u samom pogonu dovede do savršenstva. Odlučio je da ne zaostaje za najboljim vinarijama sveta, pa je tako sve tehničke inovacije u proizvodnji primenio u svom podrumu. Išao je u korak sa modernizacijom i unapređivanjem proizvodnje, odležavanja, negovanja…

Tokom godina, zahvaljujući posvećenosti i velikoj ljubavi, Belo Brdo je postalo dobitnik brojnih priznanja u Srbiji, kao i na nekim svetskim takmičenjima. Dva puta je vinarija ponela titulu najbolje vinarije u Srbiji na prestižnom AWC Vienna, i mnogo zlatnih medalja… Vinarija Belo Brdo je rasla, korak po korak, skupljalo se iskustvo, mnogo se učilo i radilo.

Danas obrađujemo 20 hektara, što nam omogućava da vino pravimo isključivo od sopstvenih zasada, i tako uvek pouzdano znamo šta možemo da očekujemo od aktuelne berbe.
Primenom agrotehničkih mera koje su poslednja reč nauke iz te oblasti, mogućnost neprijatnih iznenađenja sveli smo na minimum.
Nebo se ne može prevariti, ali sve što je na zemlji može se kontrolisati i zaštititi.

Belo Brdo sada ponosno predstavlja svoje 23 etikete iz 4 linije, bele etikete, crne etikete, fun & clubbing etikete i premium etikete.

2007

Pripreme

Podno Fruške Gore, na severnoj padini koja se lagano spušta prema Dunavu otpočele su pripreme zemljišta za sadnju prvog vinograda na 10 hektara.

2008

Prve sorte

Prva posađena sorta bila je Cabernet Sauvignon, da bi se iste godine vinograd proširio i drugim sortama kao što su Cabernet Franc, Marselan, Chardonnay, Petit Verdot i Pinot Noir.

2009

Prvo vino

Prvo vino bio je Merlot koji je proizveden u maloj količini i koji je u Beču, na iznenađenje mnogih, odmah osvojio prestižnu zlatnu medalju AWC Vienna u konkurenciji 12 000 vinarija iz 36 zemalja. Te godine, već postojećim sortama, dodat je i Sauvignon Blanc.

2010

Nove nagrade

Na AWC Vienna šaljemo dva nova vina, Chardonnay i Chardonnay Barrique. Oba uspevaju da osvoje srebrnu medalju za kvalitet. Te godine se sortama dodaje i Rajnski Riesling.

2011

Godina zlatnih medalja

Nastup na AWC Vienna doneo je čak pet zlatnih medalja. Alma Mons, Pinot Noir Barrique, Merlot, Petit Verdot i Marselan okitili su se zlatom, dok je Chardonnay te godine nagrađen srebrnom medaljom.

2012

Decanter World Wine Awards

Na prestižnoj dodeli Decanter World Wine Awards u Londonu Chardonnay, Alma Mons i Chardonnay Barrique nagrađeni su srebrnim medaljama, a Belo Brdo Merlot i ovde je zaslužio zlatnu medalju.

2013

Uspeh se nastavlja

Od devet vina poslatih na degustaciju na AWC Vienna Awards 2013, pet se vratilo sa srebrnim medaljama, a 4 sa bronzanim.

2014

Devet novih medalja

Posle pet godina od prvog nastupa u Beču, Belo Brdo šalje devet vina, a panel od 120 sudija odlučuje da našoj vinariji dodeli pet zlatnih i 4 srebrne medalje čime je postignut najveći uspeh vinarije. Vinogradu se dodaje i sorta Pinot Rouge.

2017

Vrhunski rod

Vremenski uslovi 2017. bili su idealni za crvene sorte pa očekujemo da će to biti najbolje vino koje smo do sada napravili. Prve boce biće napunjene 2020., a možete ih unapred poručiti ovde.